Filters

Prijs

Verdeler

Wat is een vloerverwarmingsverdeler?

De verdeler zorgt ervoor dat het aanvoerwater verdeeld wordt over de verwarmingsbuizen. Het is een van de belangrijkste onderdelen van vloerverwarming. 

Hoe werkt een vloerverwarmingsverdeler?

Er zijn 2 soorten vloerverwarming verdelers: gesloten verdeler zonder pomp of een open verdeler met pomp. Wij leggen u hieronder het verschil uit.

 • Gesloten verdeler: dit type heeft geen ingebouwde pomp of menging. Wat inhoudt dat hij geen koud en warm water kan mengen. Vaak wordt een gesloten verdeler toegepast als er een warmtepomp aanwezig is. Het aanvoerwater van de warmtepomp is maximaal 45 graden. De warmtepomp zorgt zelf voor de menging van het water, zodat het daarna direct kan worden verdeeld over de vloerverwarmingsbuizen.

 • Open verdeler met pomp: dit type heeft zoals het al wordt benoemd een ingebouwde pomp. Deze pomp zorgt ervoor dat het water wordt gecirculeerd en indien nodig met warm water vanuit de cv ketel wordt aangevuld. De temperatuur van het water stelt u in met een thermostaatknop. Het water wordt van uw cv installatie naar de pomp geleid en vanuit daar wordt het water verdeeld over de verwarmingsbuizen.

Wordt uw huis verwarmd met stadsverwarming?

Dan raden wij het aan om eerst contact op te nemen, voordat u vloerverwarming aanschaft. Niet alle vloerverwarming producten zijn geschikt voor stadsverwarming. 

Hoe werkt het inregelen van vloerverwarming verdeler?

Een goede doorstroming begint bij het waterzijdig inregelen van de vloerverwarming. Doet u dit niet of niet correct, dan heeft u kans dat bepaalde delen van uw verwarming onder de vloer niet goed warm worden. Dit moet u doen als u vloerverwarmingsgroepen heeft met verschillende lengtes van de buizen. U kunt het dan inregelen met flowmeters. Inregelen van de verwarming is ook belangrijk als u gebruik maakt van meerdere groepen. Deze groepen dienen dan goed op elkaar te worden afgestemd.

De flowmeters (link)  zorgen ervoor dat iedere groep evenveel water krijgt, zodat deze allemaal even warm aanvoelen. 

Het aansluiten van de vloerverwarming verdeler

Wij geven u hieronder een stappenplan, zodat u een idee heeft hoe de verdeler moet worden aangesloten. 

 1. Voordat u begint, controleer of u de juiste pluggen en andere benodigdheden heeft aangeschaft. 

 2. Zorg altijd voor goed en betrouwbaar gereedschap.

 3. Meet eerst uit waar de verdeler moet komen te hangen. Het is aan te raden om minimaal 40 cm vanaf de grond het op te hangen. Dan kunt u er gemakkelijk bij als de buizen moeten worden aangesloten.

 4. De kant waar de aanvoer en retour zitten, moet naar boven wijzen. Zorg dat de verdeler waterpas hangt.

 5. Teken de boorgaten af en boor de gaten.

 6. Hang de verdeler op met het bijgeleverde ophang materiaal.

 7. Controleer of u het juiste materiaal heeft om eventuele aanpassingen te maken aan de buis. Ook dient u in het bezit te zijn van de juiste koppelingen.

 8. Bevestig de buizen aan de verdeler.

 9. Recht aandraaien en goed vastzetten.

 10. Herhaal dit voor iedere buis.

 11. Plaats dan de thermostaatknop op het aanvoer voetventiel.

 12. Klaar voor gebruik!

Mocht u de installatie zelf niet aandurven, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Ook voor vloerverwarming montage kunt u bij ons terecht. U kunt dan het beste een e-mail sturen naar: info@radiatorendiscounter.nl en wij zullen uw aanvraag zo spoedig mogelijk behandelen.

Sorteren op
31 resultaten