Bij het kopen van een radiator komt meer bij kijken dan alleen de koop. Je hebt namelijk ook aansluitmaterialen nodig. Wat voor radiatoraansluitmaterialen je nodig hebt, is afhankelijk van jouw verwarmingssituatie. Het aansluitmateriaal wordt niet meegeleverd bij een radiator. Bij het kiezen van de juiste verwarming is het belangrijk om eerst te weten waar de aansluiting komt. Vervolgens kies je de radiator die daarop aansluit en de juiste aansluitmaterialen. Zo voorkom je ongemakken tijdens het monteren van de verwarming.
Wat zijn radiatorenaansluitmaterialen?
Radiatorenaansluitmaterialen zijn aansluitmaterialen die je nodig hebt om de radiator of radiatoren aan te sluiten op de leidingen. Welke materialen je nodig hebt, is afhankelijk op welke manier je de verwarming wilt aansluiten.
Wat heb ik nodig om een radiator aan te sluiten?
Je hebt de volgende radiator aansluitmaterialen nodig:
-
Juiste ophangbeugels, deze worden vaak met de verwarmingsradiator meegeleverd.
-
Ontluchter of een aftapper, afhankelijk van welk gekozen merk verwarming moet je deze er los bij bestellen.
-
Handknop of thermostaatknop; De werking van de handknop is puur het aan en uitzetten van de verwarming. Een thermostaatknop meet de temperatuur in de ruimte en regelt daarmee of er bij verwarmd moet worden of niet.
-
Klemkoppelingen; Om het onderblok op de radiator en de leidingen te bevestigen heb je een klemset nodig. De meest voorkomende maat in klemkoppelingen is vijftien of zestien millimeter. Heb je stalen leidingen, dan kies je voor vijftien millimeter klemsets en heb je kunststof buizen dan kies je voor zestien millimeter klemsets.
-
Onderblok of retourventiel; een onderblok gebruik je bij een onderaansluiting en het retourventiel wordt gebruikt bij aansluitingen vanaf de zijkant.
-
Aanvoerventiel; is een regelafsluiter deze zorgt voor het balans in de watertoevoer naar de radiator.
Wat voor aansluitmaterialen heb ik nodig bij het vervangen van mijn radiator?
Bij het vervangen van een verwarming is het altijd de vraag of de oude radiatoraansluitmaterialen nog gebruikt kunnen worden. Wij raden het aan om nieuwe aansluitmaterialen aan te schaffen wanneer je nieuwe verwarmingsradiatoren koopt. Zo weet je zeker dat alle onderdelen op elkaar passen. Vaak wordt er een oude verwarming vervangen voor een nieuwe designradiator en de aansluitingen zitten vaak niet meer op dezelfde plaats als vroeger.
Ook bij het vervangen van een radiator heb je de volgende aansluit accessoires nodig:
-
Ophangbeugels
-
Onderblok; haaks naar de wand of recht naar de vloer
-
Ontluchter en aftapper
-
Klemkoppelingen
-
Blindstop
-
Zij-aansluit set voor als de radiator vanaf de zijkant moet worden aangesloten
-
Handknop of thermostaaknop
Het kan zijn dat je misschien ook het leidingwerk aan moet passen en dan heb je het volgende nodig:
-
CV-buis
-
Muurbeugel, deze gaat de trilling van de cv buizen tegen
-
Alu-pex leiding
-
Kniekoppelingen
-
Bochten
-
Roestvaststalen flexibele buis
Worden radiatoraansluitmaterialen standaard meegeleverd met de radiator?
Het antwoord daarop is nee. Je dient altijd de aansluitmaterialen los erbij te bestellen. De fabrikant weet immers niet hoe jouw verwarmingssituatie thuis is. Wat wel wordt meegeleverd bij meeste radiatoren, behalve bij de Henrad standaard paneelradiator zijn ophangbeugels, ontluchter en een blindstop.Â
Bij iedere verwarming op onze website wordt weergegeven welke aansluitmogelijkheden van toepassing zijn. De aansluit accessoires vind je terug op de product pagina. Hieruit kun je de juiste aansluitmaterialen kiezen die overeen komen met jouw aansluitsituatie.
Hoe moeten de radiatoraansluitmaterialen aangesloten worden?
Voor het aansluiten van uw verwarming zijn er een aantal stappen. Wij leggen je beknopt uit hoe je het beste de radiatoraansluitmaterialen aansluit.
-
De meeste radiatoren beschikken over vier of acht stuks ½ ‘’ (half-duimse) aansluitingen. Vervolgens voel je aan beide leidingen. De warm aanvoelende leiding is de aanvoerleiding en de koudere leiding is de retourleiding. Zo weet je op welke leiding het aanvoer- en retourventiel bevestigd moet worden.
-
Dan monteer je op ieder ventiel een klemkoppeling. De klemkoppeling is afhankelijk van het type leiding dat je hebt.Â
-
Hierna bevestig je de handknop of thermostaaknop op het aanvoerventiel. Zo regel je de temperatuur van de radiator.
-
Kiess je voor een radiator met zes of acht aansluitingen, dan kun je ook kiezen om deze aan te sluiten met een H-blok. Een H-blok is zowel een aanvoer- als retourventiel. Je hebt de keuze om een h-blok naar de wand te kiezen of naar de vloer toe, afhankelijk van waar de leidingen vandaan komen.
Wat is het verschil tussen een haakse aansluiting en een rechte aansluiting?
Haakse aansluiting is een aansluiting naar de wand toe. De leidingen komen dus vanuit de wand, achter de radiator. Je gebruikt dan een onderblok met een haakse aansluiting.
Rechte aansluiting is een aansluiting naar de vloer toe. De leidingen komen dan vanuit de vloer, dat kan in het midden, links of rechtsonder de radiator zijn. Je gebruikt hiervoor een onderblok met een rechte aansluiting.
Welke radiatoraansluitmaterialen heb ik nodig voor het aansluiten van een badkamerradiator?
Voor het aansluiten van een badkamerradiator heb je de keuze uit een middenonderaansluiting of rechts/ linkse aansluiting. Bij iedere handdoekradiator staat vermeldt over welke aansluiting de radiator beschikt. Vanuit daar kies je de juiste aansluitmaterialen. Bij sommige handdoekradiatoren heb je ook de mogelijkheid om de badkamerradiator van bovenaf aan te sluiten door middel van een stromingsbuis.Â
Een complete radiatoraansluitmaterialen set
Wij bij Radiatorendiscounter.nl snappen heel goed dat het heel lastig is om de juiste aansluitmaterialen te bestellen. Vandaar dat wij complete aansluitsets hebben gemaakt voor verschillende verwarmingssituaties. Zo hoef je naast het bestellen van de radiator, alleen de set te bestellen en ben je in een keer klaar.Â
In welke kleuren komen radiatoraansluitsets?
Je vindt op onze website verschillende aansluitsets. Je hebt de keuze uit RVS, chroom, wit en zwarte aansluitmaterialen. Zo kun je een aansluitset bestellen die het beste past bij jouw verwarmingsradiator.
Als je van plan bent om een nieuwe radiator te kopen of te vervangen, dan kun je ons ook altijd een foto e-mailen van jouw verwarmingssituatie naar: info@radiatorendiscounter.nl. Onze servicemedewerkers adviseren je welke aansluitmaterialen je nodig hebt.Â
Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze showroom in Drunen. Deze is vijf dagen per week geopend en je bent welkom met of zonder afspraak. Je bent vrij om plattegronden, foto’s en afmetingen mee te nemen naar de afspraak. Een van onze showroom medewerkers zal dan met je gaan kijken welke radiatoren en aansluitmaterialen je nodig hebt. Doe je een aankoop in de showroom, dan ontvang je ook nog eens 5% showroomkorting op jouw bestelling.
De montage service van Radiatorendiscounter.nl
Sluit je liever niet zelf de radiatoren aan? Vraag ons vrijblijvend om een montage. Het montage bedrag is altijd inclusief BTW en exclusief radiatoraansluitmaterialen. Deze worden zorgvuldig door een van onze medewerkers samen met jou uitgezocht. Indien je akkoord gaat, verwerken we jouw offerte en plannen we samen met jou een afspraak in voor de daadwerkelijke montage.
Hoe weet ik zeker dat ik de juiste radiatoraansluitmaterialen koop?
Op iedere productpagina van een verwarmingsradiator vind je bij de accessoires de aansluitmaterialen. Afhankelijk hoeveel aansluitingen de radiator heeft, kun je kiezen uit haakse aansluiting, rechte aansluiting of een zij-aansluiting. Onze klantenservice medewerkers staan ook graag voor je klaar, mocht je hulp nodig hebben bij het uitzoeken van de juiste aansluitmaterialen.
Stappenplan voor het aansluiten van een radiator
Een radiator aansluiten doe je natuurlijk niet iedere dag en dan kan het voorkomen dat er wel eens een fout wordt gemaakt bij het aansluiten. Wij leggen het stap voor stap aan je uit.Â
Voordat je begint laat de oude radiator leeglopen en schakel jouw cv systeem uit.
-
Voordat je begint met het aansluiten van een verwarming, dien je rekening te houden dat de radiator vrij hang. Zo geniet je van optimale warmte. Ons advies is om tien tot vijftien centimeter onder of boven de radiator vrij te houden. Ook is het beter om voor de radiator geen grote meubels te plaatsen, zoals een bank. Kies je er toch voor dat de radiator achter de bank komt te hangen, bereken dan 15% meer wattage dan dat je nodig heeft.
-
Hang de radiator zo recht mogelijk op. Gebruik hierbij een waterpas, zodat de ophanging makkelijker wordt.
-
Wij adviseren altijd om nieuwe ophangbeugels te gebruiken. Vooral bij het vervangen van een radiator zijn de ophangbeugels niet meer dezelfde afmeting als tegenwoordig. Ook kan de Hart op Hart maat verschillen met een oude radiator en een nieuwe radiator.
-
Monteer de beugels en plaats de verwarming in de beugels.
-
Dan monteer je de ontluchter. Deze moet bovenop de radiator.
-
Markeer de aanvoer en of retourleiding. Zo voorkom je dat je het retourventiel per ongeluk op de aanvoerleiding monteert en andersom.Â
-
Voordat je klemkoppelingen besteld, controleer wat voor diameter de leiding is. Zijn de klemsets niet dezelfde diameter als de buis, dan gaat het helaas niet passen.
-
Bevestig als laatste de handknop of thermostaatknop op het aanvoerventiel.
-
Zet het cv systeem nu weer aan tot het een druk bereikt van 1,5 tot 2 bar.
-
Ontlucht vervolgens alle radiatoren voor een optimale werking.
Je bent van harte welkom in onze showroom
Naast radiatoren, hebben wij ook verschillende radiatoraansluitmaterialen in onze showroom. Je kunt tijdens jouw bezoek eventueel een foto of plattegrond meenemen van de ruimte, waar de nieuwe verwarmingsradiator wordt geplaatst. Onze showroom medewerkers kunnen op basis van de foto of plattegrond, de juiste aansluitmaterialen samenstellen voor jou. Dan heb je de zekerheid dat alles goed op elkaar past en kan jij of de monteur de installatie zonder problemen uitvoeren.