Radiator aansluiten

Wanneer u een radiator aan wilt sluiten, heeft u verschillende materialen nodig. Bij de meeste radiatoren worden ophangbeugels, een ontluchter, aftapper en blindstoppen meegeleverd in de verpakking. Daarnaast heeft u nog diverse materialen nodig om de radiator aan te kunnen sluiten op de warmteleidingen en de warmte te kunnen regelen.

Benodigde aansluitmaterialen

Welke aansluitmaterialen u nodig heeft, is afhankelijk van het type radiator dat u aan wilt sluiten. 

Wilt u een standaard radiator aansluiten, heeft u de volgende aansluitmaterialen nodig:
  • 1 aanvoerventiel
  • 1 retourventiel
  • 1 bedieningsknop (thermostaatknop of reguliere handbediende radiatorknop)
  • Klemsets voor de aanvoer- en retourleidingen
Voor radiatoren met 6 of 8 aansluitingen en voor designradiatoren heeft u hiernaast de volgende materialen nodig:
  • H-blok met een set klemsets afgestemd op het type buis (horizontale designradiatoren)
  • H-blok ventiel met een set klemsets afgestemd op het type buis (hoge/verticale designradiatoren)

Aanvoer- en retourventielen

Om een radiator te verwarmen, zijn leidingen nodig. De meeste radiatoren beschikken over 4 tot 8 stuks ½’’ (halve-duims) binnendraad aansluitingen waarop u een aanvoer- en retourleiding aan kunt sluiten. Een aanvoerleiding sluit u aan met behulp van een aanvoerventiel, en een retourleiding met behulp van een retourventiel.

Klemsets

Op elk van de ventielen monteert u een klemset – ook wel knelset genoemd. Hiermee kunt u de desbetreffende leiding knellen en vastzetten op de ventielen. De klemsets stemt u af op het type buis; zo zijn er klemsets voor Alupex buizen, PE-RT buizen en stalen en koperen buizen.

Bedieningsknop op radiator aansluiten

Om de temperatuur van de radiator te kunnen regelen, moet u ook een bedieningsknop op uw radiator aansluiten. De bedieningsknop monteert u op het aanvoerventiel. Dat kan een thermostaatknop zijn of een handbediende knop.

Wanneer u kiest voor een radiator met 6 of zelfs 8 stuks ½” aansluitingen, kunt u gebruikmaken van een H-blok of H-blokventiel met vloer- of wandaansluiting. Een H-blok is één ventiel waarop zowel aanvoer- en retouraansluiting zit. Op een H-blokventiel zit naast een aanvoer- en retouraansluiting ook een bedieningsknop. 

Radiator aansluiten: hulp of advies nodig?

Weet u niet zeker welke materialen het beste passen bij uw radiator of kunt u de juiste materialen niet vinden? Neem dan gerust even contact met ons op. We adviseren u vrijblijvend en kunnen altijd materialen voor u bestellen, ook als deze niet in onze webshop verkrijgbaar zijn. 

Wilt u liever niet zelf uw radiator aansluiten? Dan kunt u altijd gebruikmaken van onze montageservice.
Montage en installatie - Radiatorendiscounter