Hoe bereken ik hoeveel vermogen mijn radiator moet hebben?

Het juiste vermogen voor uw radiator hangt van drie factoren af, namelijk de inhoud van de kamer die u wilt verwarmen, de gewenste kamertemperatuur en de isolatiegraad en andere correctiefactoren.

Stap 1. Bereken de inhoud van de ruimte

Als eerste berekent u de kubieke meters van de ruimte die u wilt verwarmen. Dit doet u door de lengte x de breedte x de hoogte te berekenen. 

Stap 2. De gewenste kamertemperatuur

Een huis bestaat uit verschillende ruimtes. De gewenste temperatuur verschilt vaak per ruimte. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal ruimtes, de aanbevolen temperatuur voor desbetreffende ruimte en het daarbij benodigd aantal Watts per kubieke meter.

 

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigd aantal Watts per m3
Woonkamer/keuken 22 graden 50 Watt
Badkamer 24 graden 70 Watt
Studeerkamer 22 graden 50 Watt
Slaapkamer 18 graden 40 Watt
Hal/toilet 18 graden 40 Watt

De kubieke meters van de desbetreffende ruimte vermenigvuldigt u met het 'Benodigd aantal Watts per m3'. Zo berekent u het benodigd aantal Watts voor deze specifieke ruimte.

Stap 3. De isolatiegraad van je huis en andere correctiefactoren

 
Correctiefactor Rekenfactor
Slechte muurisolatie 1,3
Hoek- vrijstaande woning 1,1
2 graden hogere temperatuur 1,1

Indien u één van bovenstaande correctiefactoren wilt toepassen is de berekening als volgt: bereken de inhoud van de ruimte (lengte x breedte x hoogte). Vervolgens vermenigvuldigt u de inhoud van de ruimte met het benodigd aantal Watts per kubieke meter. Hierna vermenigvuldigt u het totaal aantal Watts met één van de correctiefactoren. U kunt aan de hand van dit vermogen uw radiator uitkiezen.