Filters

Prijs

Thermostaat

Warmte in huis is belangrijk, maar hoe regelt u op een duurzame manier de temperatuur? Waar vroeger men de keus had voor een conventionele thermostaat of klokthermostaat, is dat nu wel anders. Tijden zijn veranderd. Onze levensstijlen worden duurzamer en dat ziet u ook terug op het gebied van verwarming. Zonnepanelen, warmtepompen, convectoren, HR ketels zijn niet meer weg te denken uit onze woningen. Maar dat is niet het enige wat duurzamer wordt binnen de verwarmingsbranche, ook de ruimtethermostaten zijn flink veranderd. 

Iedereen die op zoek is naar een goede warmteregelaar en zich verdiept in de wereld van de kamerthermostaten, zal de volgende termen tegenkomen tijdens hun zoektocht.

  • Aan/uit

  • Klokthermostaat

  • Modulerend

  • Opentherm

  • Slim

Wat er wordt bedoeld met de bovenstaande vaktermen, daar leest u meer op deze pagina.

Plaatjes

Wat is een thermostaat?

Een thermostaat regelt de temperatuur in uw woning. Op ieder gewenst moment kunt u hiermee het verwarmingssysteem regelen.

Hoe werkt een thermostaat?

Op het moment dat u de temperatuur binnen hoger wilt zetten dan het aantal gemeten graden, springt de verwarming aan. Het signaal dat naar de cv ketel moet worden gestuurd gaat via de warmteregelaar. Dit gebeurt via een kabel die de schakelaar met de cv ketel verbindt. Uw verwarming gaat aan en u geniet van aangename warmte. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, gaat de verwarming weer uit. 

Kan een thermostaat verplaatst worden?

Als u in het bezit bent van een draadloze apparaat, dan kunt u deze verplaatsen. Wij raden u aan om de temperatuurregelaar toch op een vaste plek in het huis neer te zetten. Liefst een plek waar weinig temperatuurschommelingen plaatsvinden. Zo kan de regelaar goed zijn werk doen en het huis optimaal verwarmen. 

Wat is een aan/uit thermostaat?

Zoals de naam al zegt: deze gaat aan of uit. Net zoals een lichtschakelaar. Wilt u de temperatuur hoger hebben, schakelt de regelaar aan. Om de juiste temperatuur te bereiken, gaan alle verwarmingsapparaten op volle toeren werken. Is de juiste temperatuur behaald, dan schakelt de regelaar weer uit.

Wat is een klokthermostaat?

Een klokthermostaat maak gebruikt van de tijden. U stelt de tijden eenmalig in. Staat u bijvoorbeeld iedere dag om 9 uur op en wilt u ontwaken in een warm huis, dan kunt u de klok zetten op half 9. Tegen de tijd dat u wakker wordt is het huis heerlijk warm. Gaat u vervolgens om 10 uur ’s avonds weer naar bed, dan stelt u de klok in tot 21.30 uur. Dan schakelt hij zelf de verwarming weer uit. Dit kan erg handig zijn als u soms wel eens vergeet de verwarming uit te schakelen.

Wat is een modulerende thermostaat?

Naast het feit dat de modulerende variant een aan/uit functie bezit, kan hij ook een extra signaal naar uw cv ketel of warmtepomp sturen. En wat houdt dat signaal in? Stel, uw kamertemperatuur is 19 graden en u wilt deze graag verhogen naar 21 graden. Bij conventionele systemen zouden dan uw apparaten vol gas geven om de temperatuur 2 graden te verhogen. Bij een modulerend systeem gaat dat gelijkmatiger. Het signaal dat een modulerende schakelaar stuurt, is net genoeg inspanning om de kamer 2 graden extra te verwarmen. 

Let op! Met een modulerend systeem moet het hele verwarmingssystemen te moduleren zijn, anders zal het helaas niet werken.

Wat is een Opentherm?

Opentherm wilt zeggen dat u bijvoorbeeld een warmteregelaar  van het merk A met een cv ketel van merk B met elkaar kan laten communiceren. Als beide een Opentherm protocol hebben dan kan er samengewerkt worden. Heeft u bijvoorbeeld een cv ketel zonder Opentherm protocol, dan kunt u alleen een kamerthermostaat kopen van hetzelfde merk. 

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat stuurt net zoals de reguliere variant ook uw cv ketel aan. Maar met de slimme variant kunt u bijvoorbeeld de temperatuur op afstand regelen. Hieronder leest u op welke manieren u de slimme schakelaar kan gebruiken:

  1. U kunt de temperatuur regelen via een app. Zo kunt u de verwarming al aanzetten en komt u binnen in een warm huis. Ideaal voor op de koude winterdagen.

  2. Er zijn regelaars die bewegingen registreren. Wordt er een tijdje geen beweging geregistreerd, dan schakelt de verwarming automatisch uit.

  3. Programmeerbare regelaars. Hier kunt u bijvoorbeeld de temperatuur overdag of ‘s nachts mee regelen. Er zijn vaak meerdere opties mogelijk.

Wat kost een slimme thermostaat?

U vindt verschillende merken slimme warmteregelaars op onze website. Wij hebben voor u onze best verkopende schakelaars op een rijtje gezet. 

  • Google Nest (link)

  • Ferroli draadloze thermostaat met WiFi (link)

  • Intergas Gateway (link)

  • Danfoss Icon 24 V opbouw (link) en inbouw (link)

Zijn er ook draadloze thermostaten?

Jazeker! U kunt ook een draadloze cv schakelaar kopen. Wij bieden de volgende merken aan op onze website: 

  • Ferroli (allemaal links)

  • Lamborghini

  • Honeywell

  • Danfoss 

  • Google Nest

Hoe werkt een draadloze cv thermostaat?

Eigenlijk op dezelfde manier als een reguliere schakelaar. Alleen is het verwarmingssysteem draadloos en wordt geleverd met een ontvanger. Deze ontvanger plaatst u met magneten op de ketel. De draden van de ontvanger sluit u aan op de cv ketel. Zo maakt u via WiFi contact tussen uw ketel en ruimtethermostaat. Plaats apparaat op een lokale plek in uw woonkamer en bedien deze via de app. U hoeft deze dus niet meer op te hangen. Via de app kunt u uw wensen kenbaar maken. 

Hoe werkt een WiFi thermostaat?

Een WiFi thermostaat kan verbinding maken met uw WiFi netwerk thuis. Zo kunt u vanaf een afstand de temperatuur binnenshuis regelen. Bijvoorbeeld; u komt thuis na een fijne vakantie en u wilt niet thuiskomen in een koud huis? Dan is een schakelaar met WiFi ideaal. Dan kunt u al in de auto of trein naar huis de verwarming aanzetten. 

Wat zijn goede thermostaten?

Een goede thermostaat is een schakelaar die volledig aansluit op uw woonwensen. Er zijn meerdere merken leverbaar en allemaal met net andere functionaliteiten. Om een goede kamerthermostaat te kiezen die niet alleen zijn werk goed doet, maar ook esthetisch aansluit op uw wensen, is het belangrijk om u goed te laten adviseren.

Heeft u vragen met betrekking tot het kiezen van een goede ruimtethermostaat, dan kunt u tijdens kantooruren contact (link) met ons opnemen. Onze servicemedewerkers helpen u graag verder.

Hoe sluit ik een thermostaat aan?

Een thermostaat aansluiten klinkt lastig, maar met ons handige stappenplan heeft u binnen no-time uw nieuwe ruimtethermostaat geïnstalleerd.

  1. Ga naar uw meterkast en zet de aardschakelaar om. Als het goed is valt de netspanning uit.

  2. Monteer de nieuwe regelaar op de plek waar de oude regelaar hing. Uit het gat van de muur komen draadjes waarop u de kamerthermostaat op kunt aansluiten. Hoe u de draadjes aansluit, kunt u vinden in de meegeleverde handleiding.

  3. Nu de ruimtethermostaat hangt, kunt u het beeldscherm erop vast klikken. Dit past maar op een manier. Vaak hoort u dan klik en weet u dat het scherm vast zit.

  4. Nadat de thermostaat is geïnstalleerd, kunt u de netspanning er weer op zetten.

Bij het installeren van een slimme thermostaat kunt na de bovengenoemde stappen, de bijbehorende app downloaden. U kunt nu de schakelaar verbinden, met de app via uw WiFi netwerk.

Hoe weet u of uw thermostaat het juiste aantal volt krijgt?

Om er zeker van te zijn dat uw cv ketel goed correspondeert met het apparaat, is het handig om dat eerst van tevoren te checken. Hoe u dat doet? Dat vindt u hier.

  • Ga naar de plek waar u cv ketel hangt en haal de stekker uit het stopcontact.

  • Open uw cv ketel. Pak eventueel uw handleiding erbij.

  • Trek het klepje open, daar vindt u een rij met allemaal kroonsteentjes en draden. Zie foto hieronder. U vindt hier tevens of uw cv ketel een Opentherm protocol heeft.

  • Controleer of de draden in juiste klemmetjes zitten. U kunt dat terug vinden in de handleiding of net zoals de foto hierboven.

  • Verwissel eventueel de draden naar de juiste klemmetjes. Als u dat heeft gedaan, dan kunt u er zeker van zijn dat de schakelaar weer voldoende volt krijgt.

  • Sluit uw ketel weer aan door de stekker in het stopcontact te steken.

  • Reset uw cv ketel, zoals beschreven wordt in de handleiding. 

  • Test of alles werkt.

De draden in de cv ketel worden ook wel dunne draden genoemd. Dun betekent laagspanning, oftewel dat er weinig stroom op de draden staat.

Een cv thermostaat kopen doet u bij Radiatorendiscounter.nl

Op Radiatorendiscounter.nl vindt u een uitgebreid assortiment (link) in cv regelaars. Heeft u vragen over het kopen van een kamerthermostaat? Wij bieden u graag deskundig advies over welke schakelaar u het beste kunt bestellen. U kunt ons bereiken  per e-mail, Whatsapp, telefoon, chat en natuurlijk bent u van harte welkom in onze showroom. Op onze contactpagina (link) vindt u de details. 

Wij monteren ook uw cv thermostaat

Heeft u een nieuwe schakelaar gekocht, maar durft u de installatie ervan toch niet aan? Geen enkel probleem, wij komen het graag voor u installeren. Voor het maken van een installatie afspraak, kunt u het beste een e-mail sturen naar: info@radiatorendiscounter.nl. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wilt u graag meer informatie over temperatuurregelaars en de werking ervan? Dan bent u bij Radiatorendiscounter.nl aan het juiste adres. U bent 5 dagen per week welkom in onze showroom (link). Wij zijn daarnaast ook te bereiken per telefoon (link), Whatsapp (link), email (link) of per chat via onze website. 

 

 

Sorteren op
7 resultaten