Filters

Prijs

Dakdoorvoer

Dakdoorvoer

We weten allemaal dat wij een dakdoorvoer nodig hebben om een optimaal binnenklimaat te kunnen realiseren. Maar hoeveel weten wij er eigenlijk van? En is het inderdaad wel zo belangrijk als installateurs zeggen? Op deze pagina hebben wij alle punten die belangrijk zijn bij het kopen van een dakdoorvoer op een rij gezet voor u.

Wat is een dakdoorvoer?

Een dakdoorvoer is een waterdichte passende plaat voor platte daken of het is speciale dakpan voor schuine daken met pijp in de dakbedekking voor ventilatie- en rookkanalen. Dit zorgt voor ontluchting, ventilatie, aanvoeren van verse lucht en het afvoeren van rookgassen. De plaat of pan wordt waterdicht afgekit.

Wat doet een dakdoorvoer?

Een dakdoorvoer zorgt ervoor dat lucht, geuren of gassen niet langer in uw woning blijven dan nodig is. Via uw dak verlaten de geuren, luchtjes en gassen zich naar buiten, dus het is van groot belang dat een dakdoorvoersysteem goed geïnstalleerd is en zijn werk naar behoren kan uitvoeren. 

Welke verschillende dakdoorvoeren zijn er beschikbaar?

U kunt een dakdoorvoersysteem plaatsen voor mechanische ventilatie of voor rookgassen. Een dakdoorvoer voor rookgassen is een ander soort dakdoorvoer dan voor ventilatie doeleinden. Laat u zich daarom goed adviseren over de verschillende mogelijkheden. Niet alle dakdoorvoersystemen zijn van toepassing op uw situatie. 

Daarnaast heeft u nog de mogelijkheid om te kiezen voor een dakdoorvoerpan of een dakdoorvoerplaat. 

Wat is het verschil tussen een dakdoorvoerpan en een dakdoorvoerplaat?

Een dakdoorvoerpan gebruikt u bij een pannendak. Dit is een kunststof of loden pan met dezelfde afmeting en uiterlijk als de andere dakpannen op het dak. Door een dakdoorvoerpan vindt de doorvoer van de rookbuis plaats. U kiest de pan op basis van de dakhelling en de soort dakpannen die u op het dak heeft liggen.Mocht u niet weten wat voor soort dakpannen u heeft liggen op het dak, dan adviseren wij u om universele soorten dakdoorvoerpannen te bestellen. De uitvoering van de pan kiest u op basis van welke doorvoerhoek het dichtste bij de dakhelling ligt. Aangezien ook niet ieder dak hetzelfde is, bestaan er meerdere uitvoeringen van de doorvoerhoeken. De mogelijkheden zijn:

  • 5 graden tot 25 graden

  • 25 graden tot 45 graden

  • 35 graden tot 55 graden

Radiatorendiscounter.nl biedt u de universele dakdoorvoerpan aan van Ubbink. Deze pan is toepasbaar in bijna alle situaties, zo heeft u altijd de juiste dakdoorvoerpan.

Heeft u een plat dak? Dan kiest voor een dakdoorvoerplaat. Dit is een aluminium plaat die over het gat van het dak wordt geplaatst en wordt afgewerkt met dakbedekking. De dakbedekking moet perfect over de aluminium plaat zijn verlijmd, anders heeft u kans op waterschade. Het water kan er dan tussen komen en kan effect hebben op de capillaire werking van de dakdoorvoerplaat. De plaat wordt geleverd met rozet die ervoor zorgt dat de pijpdoorvoer compleet waterdicht wordt vastgeklemd. 

Wat is het nut van een dakdoorvoersysteem?

Het creëert een luchtstroom van de dakvoet naar de nok. Zo voorkomt u onderdakse vochtproblemen. Bij geen goede doorvoer van de luchtstroom, krijgt u onvoldoende gelegenheid om goed te kunnen ademen en daarnaast kunnen zich allerlei vocht- en condensproblemen voordoen. Het is dus zeer noodzakelijk dat het monteren van een dakdoorvoer goed gebeurt om allerlei narigheden te voorkomen. 

Hoe groot is het risico op schade?

Zonder een goede dakdoorvoer geniet u van minder wooncomfort. Dit kan worden veroorzaakt door lucht- en waterlekken. Dit zal ontstaan door geen goede afvoer- en aanvoer van lucht en vocht. U kunt van luchtplekken last krijgen als uw woning niet luchtdicht is afgewerkt. De vochtige buitenlucht zal naar binnenkomen en door de warmte van binnen gaan condenseren. Wat weer leidt tot waterplekken. De verschillende risico’s kunnen zijn:

  • Condensvorming

  • U kunt meer last krijgen van ongedierte

  • Hogere energiekosten

  • Geen gezond binnenklimaat

  • Vochtplekken

  • Houtrot

  • Roestvlekken

  • Isolatiemateriaal kan worden beschadigd en doet zijn werking niet meer

Wij adviseren u dan ook ten allen tijde de montage uit te laten voeren door een professioneel installateur. 

Waar komen de meeste lucht- en waterplekken voor in huis?

Krijgt u last van lucht- en waterplekken in huis, dan zijn dit de plekken waar het hoogstwaarschijnlijk is begonnen:

  • Kozijnen

  • Dakkapellen

  • Aansluiting van de dakdoorvoer en of geveldoorvoer

  • Onder het dak

  • Dakgoten

Heeft u last van een van de bovenstaande plekken? Neem dan direct contact op met uw monteur of een vakman die u snel van het probleem kan afhelpen. 

Het voorkomen van lucht- en waterplekken in huis

Voor het voorkomen van eventuele luchtplekken binnenshuis, moet u ervoor zorgen dat er een luchtdichte afwerking is tussen het dak en de gevel. Dit doet u met behulp van een Luchtdicht Dakdoorvoermanchet. Zo heeft u een luchtdichte afwerking van het dak en doorvoer muren. U hoeft dit niet met kit of PUR te bevestigen. 

Het voorkomen van waterplekken binnenshuis doet u met een Dakdoorvoerpan Ubiflex Universeel. De dakdoorvoerpan is uitgevoerd met een Ubiflex loodvervanger en is afgewerkt met een waterdichte laag. U kit deze met waterdichte kit af.

Tips voor het kopen van een dakdoorvoersysteem

Waar u als eerste op moet letten bij het kopen van een dakdoorvoer, is of u een hellend pannendak heeft of een plat dak. Afhankelijk van het dak kiest u de juiste pan of plaat. Een dakdoorvoerpan gebruikt u bij een pannendak en een dakdoorvoerplaat gebruikt u bij een plat dak. Heeft u een hellend pannendak, dan moet u eerst weten hoeveel graden uw pan moet zijn en wat voor soort dakpannen u heeft liggen. De dakdoorvoerpan moet tenslotte wel aansluiten op de rest van uw dakpannen. Doet u liever de montage zelf? Gebruik dan altijd betrouwbaar gereedschap. Voordat u begint met de montage, laat u eerst goed voorlichten welke producten u allemaal nodig heeft om de montage op de juiste manier te voldoen. Als laatste tip willen wij u meegeven dat u bij het installeren van een dakdoorvoer altijd voor een water- en luchtdichte afwerking moet zorgen. Zo voorkomt u schade en lekkages aan uw woning.

Tips voor het zelf monteren van een dakdoorvoerplaat op een plat dak

Wij van Radiatorendiscounter.nl hebben voor u een handig stappenplan gemaakt, zodat u een dakdoorvoerplaat  gemakkelijk zelf kan monteren. 

  1. Controleer of het product niet beschadigd is.

  2. Voordat u het gat maakt op het dak, controleer of u het juiste indekstuk heeft.

  3. Bepaal op het dak waar het gat moet komen voor de doorvoer.

  4. Als u het gat maakt, let dan op dat er geen vuil of stof in uw leidingen of in het toestel komt. Dit is erg belangrijk! 

  5. Als u stap 4 correct heeft uitgevoerd, dan verwijdert u het broekstuk en de zij-aansluitingen van de dakdoorvoer.

  6. Plaats nu de dakdoorvoer. U kunt hiervoor het luchtdicht doorvoermanchet gebruiken.

  7. Gebruik een dakschotbeugel om de dakdoorvoer te bevestigen aan het plafond.

  8. Het moet loodrecht staan. Let op! Dit is erg belangrijk. Staat hij niet loodrecht, dan kan dit vocht- en waterplekken veroorzaken binnen uw woning.

  9. U kunt nu de zij-aansluitingen monteren.

  10. Dan de monteert u het broekstuk.

  11. U kunt nu de dakdoorvoer aansluiten.

Wilt u de dakdoorvoer inkorten? Doe dit dan onderdaks. Zowel de doorvoer binnen als buiten dienen net zoveel te worden ingekort. Nadat u klaar bent met zagen, kunt u deze ontbramen en weer aan elkaar koppelen. 

Hoe werkt een dakdoorvoersysteem voor een cv ketel?

Een HR ketel moet via de dakdoorvoer de rookgassen naar buiten afvoeren en tegelijkertijd vanuit buiten de schone lucht aanvoeren.  Dit gebeurt allemaal in het gesloten systeem van de cv ketel zelf. Met de Dakdoorvoer Rolux 5G kunt u op de bestaande doorvoerpan installeren. De flexibele schaal vouwt zich naar buiten uit en vormt zo een waterdicht schild om de openstaande tuit van de dakvoorpan. 

Passen alle dakdoorvoersystemen op alle cv ketels?

Het antwoord is nee. Het is van groot belang dat u de juiste dakdoorvoersysteem kiest wat aansluit op uw ketel. Er zijn HR ketels en VR ketels. Bent u in het bezit van een VR ketel, dan past een HR kanaal niet op uw VR ketel. Dit heeft te maken met het verschil in rookgastemperatuur, PH waarde en condenswater tussen HR ketel en een VR ketel. Gebruikt u toch een HR kanaal op een vr ketel, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. 

Wij raden u aan om eerst uw cv ketel te controleren op het type voordat u een doorvoerkanaal laat plaatsen. 

Combineer design met topprestatie met de dakdoorvoer van Rolux

De Dakdoorvoer 5G van Rolux is geschikt voor alle condenserende verwarmingstoestellen. De Rolux 5G voorkomt recirculatie van rookgassen en reduceert de kans op vervuiling van de ketel. U kunt de rookgasafvoer plaatsen op zowel hellende daken als platte daken. Voor het veilig bevestigen aan het dakbeschot, kunt u gebruik maken van een dakbeschotbeugel. 

Wat kost een montage voor rookgasafvoer met dakdoorvoer?

Met het aanleggen van een rookkanaal moet u rekening houden met een aantal zaken, zoals;

  • Rookkanaal moet dubbelwandig zijn. Zo stoot de buis niet teveel warmte af waardoor de wand te warm wordt en met brandgevaar als gevolg.

  • Het aanleggen van isolatiemateriaal. Zo blijft de warmte binnen het rookkanaal.

  • De bouw van uw woning. Dit is voor iedere woning anders en kan dus een extra kostenpost zijn op de montage offerte.

Dit zijn een aantal factoren die van invloed kunnen hebben op de montage prijs.  Een erkend vakman kan u een precies prijsvoorstel aanbieden. 

Dakdoorvoer voor ventilatie

Een gezonde ventilatie binnen is belangrijker dan men vaak denkt. Onder uw dak bevindt zich vocht, nare geuren en uitgeademde lucht. Als dit niet wordt weggevoerd, kan er binnen een ongezond leefklimaat ontstaan. Door een dakdoorvoer te plaatsen voor ventilatie, genieten u en uw gezin van gezonde lucht binnen. Gezonde lucht draagt bij aan uw gezondheid. De dakdoorvoer wordt direct geplaatst op het ventilatiekanaal en leidt de oude lucht in goede banen naar buiten.

Wat kost een montage voor ventilatiebuis met dakdoorvoer?

De prijzen kunnen nogal verschillen voor het aanleggen van een mechanisch ventilatiesysteem. Daarnaast dient u rekening te houden met welke buizen de installateur het ventilatiesysteem moet aanleggen. Er komt meer bij kijken dan alleen de installatie van de dakdoorvoer op het dak. Laat u daarom eerst goed informeren welke mogelijkheden er zijn.

Kan ik de dakdoorvoer zelf op het dak monteren?

Een handige klusser kan binnen een paar uur gemakkelijk zelf de dakdoorvoer op het dak installeren. Bescherm uzelf met goede kleding, u staat immers op het dak. Vooral als u de doorvoer wilt plaatsen op een hellend pannendak, kan de montage lastiger zijn als dat u denkt. Creëer voor uzelf een veilige situatie. Let wel op dat u de afvoer lucht- en waterdicht moet afsluiten, anders heeft u de kans op lekkages. 

Wilt u liever zeker weten dat de installatie goed verloopt? Schakel dan een professioneel installateur in. 

Heeft u een vraag, maar kunt u het antwoord hierop niet vinden? Neem dan contact met ons op en wij adviseren u waar mogelijk. 

Sorteren op
3 resultaten