Filters

Prijs

Buizen & Leidingen

Met buizen en leidingen kun je radiatoren voorzien van water. Waar zowel de buizen als leidingen vandaan komen is afhankelijk van jouw verwarmingssituatie. Je hebt daarvoor verschillende mogelijkheden. 

Wat betekent het KIWA en KOMO keurmerk

KIWA is een organisatie die producten en diensten test, zoals huishoudelijke en industriële waterinstallaties. De waterinstallaties moet aan bepaalde eisen voldoen, voordat ze het keurmerk KIWA ontvangen. De eisen zijn:
  • De waterinstallaties moeten aan de eisen voldoen op het gebied van veiligheid, doelmatigheid en duurzaamheid.
  • Het productieproces moet voldoen aan kwaliteitsbeheersing.
  • Wanneer de installatie wordt gebruikt voor drinkwater, wordt het ook getest op de wettelijke hygiënische voorwaarden. Dit houdt in dat de kwaliteit van het drinkwater niet achteruit mag gaan door de gebruikte aftappunten en materialen.
Het keurmerk KOMO staat voor objectieve zekerheid voor uitlopende producten, diensten, systemen en processen. Door het gebruik van KOMO gekeurde producten verhoog je de efficiency in het bouwproces en worden de faalkosten verlaagd. Daarnaast voldoen producten ook aan relevantie wet- en regelgeving in de bouw. Voor het ontvangen van een KOMO keurmerk, dient het product 5 stappen te doorlopen:
  1. Het bekijken in de KOMO database of er al een richtlijn beschikbaar is voor het gekozen product
  2. Voldoet het product aan de richtlijnen, dan wordt er een aanvraag ingediend voor een certificaat
  3. Na de aanvraag wordt er een plan van aanpak besproken voor het toelatingsonderzoek
  4. Als alle eisen zijn gecontroleerd, ontvangt het product het keurmerk
  5. Het bedrijf wordt onaangekondigd bezocht en gecontroleerd door een certificeerde instelling

Wat is een geïsoleerde meerlagenbuis?

Een geïsoleerde meerlagenbuis is opgebouwd uit verschillende lagen. De buis die je terugvindt op onze website is een meerlagen Alu-Pex buis, dat wil zeggen:
De buitenkant van deze buis bevat een laag pex aan de buitenkant, in het middel een laag aluminium en aan de binnenkant weer een laag pex. Vandaar de naam meerlagenbuis.
Je kunt het gebruiken voor zowel sanitair als drinkwater. Dankzij de 6 mm isolatie is de leiding ook goed toepasbaar in onverwarmde ruimtes. Je vindt al onze meerlagenbuizen hier.

Wat is een alupex buis?

Een alupex buis wilt zeggen dat de buis is gemaakt van kunststof. Dit wordt ook wel alupex, meerlagenbuis of flexibele buizen genoemd. Met het juiste aansluitmateriaal kun je radiatoren voorzien van water. Ook heb je de mogelijkheid om het te gebruiken voor drinkwater.
Ons assortiment in alupex buizen vind je hier.

Welke diameter buizen kan ik terugvinden op jullie website?

Radiatorendiscounter.nl bied je verschillende diameter buizen, zodat er altijd een buis is die aansluit op jouw situatie. Alu-pex buizen voor verwarming en sanitair bieden wij aan in de diameters 16x2 en 20x2 mm. Geïsoleerde meerlagenbuis wordt aangeboden in de diameters 16x2, 20x2, 26x3 en 32x3 mm. 
 
De nummers 16, 20, 26 en 32 staan voor de diameter buis en de cijfers 2 en 3 staan voor de dikte van de buis.
 

Welke koppelingen heb ik nodig om alupex buizen aan te sluiten?

Je vindt op onze website verschillende koppelingen waarmee je op de juiste manier de buizen kunt monteren.

  1. Knelkoppeling

  2. Insteekkoppeling

  3. Perskoppeling

Wat het verschil is tussen deze koppelingen, zullen wij hieronder uitleggen.

Knelkoppeling: Het monteren van een knelkoppeling of een knelfitting is een eenvoudige en snelle manier van monteren. De koppeling bestaat uit een koppelstuk, knelring en een wartelmoer. Hiermee draai je de buis vast in de knelkoppeling.

Insteekkoppeling: Dit is de meest gebruikte koppeling als je buizen wilt koppelen. De koppeling wordt ook wel een persluchtkoppeling genoemd. Je kunt de buis eenvoudig door de speciale O-ring en tandring drukken, zodat hij vast komt te zitten in de insteekkoppeling.

Perskoppeling: Met een perskoppeling vervorm je als het ware het materiaal om het koppelen mogelijk te maken. Met behulp van een perstang kun je perskoppelingen eenvoudig persen.

Wat is Twin Tube?

Twin Tube buis wilt zeggen dat de aanvoer en retour aan elkaar vast zitten. Je hoeft dus maar een keer de buis uit te rollen naar de radiator. De Twin Tube leg je aan vanaf de radiatorverdeler en gaat direct naar de radiator. De Twin Tube wordt gebruikt voor zowel leidingen uit de vloer, wand of muur. Doordat de leidingen aan elkaar vast zitten, hoeft de monteur maar een beugel te plaatsen. Ook is de aanvoer en retour direct duidelijk zichtbaar, wat weer ten goede komt voor de installatie.

Kan ik alupex leidingen zelf leggen?

Jazeker, het aanleggen van alupex leidingen is eenvoudig zelf te doen. Wij hebben voor je een aantal stappen onder elkaar gezet, zodat je snel een eenvoudig aan de slag kan.

  1. Voordat je begint, bepaal je waar de koud- en warmte punten komen.

  2. Rol de leiding uit en knip de buis op maat. Gebruik hiervoor een buissnijder

  3. Gebruik een ontbramer op het punt waar je hebt geknipt. Zo verwijder je de scherpe opstaande randen van de buis

  4. Ontbraam het einde zo dat er een lichte schuine kant aan de buitenkant en binnenkant van de buis is. Dan kun je de koppelingen er makkelijker op bevestigen

  5. Plaats eventueel een muurplaat en bevestig de leidingen

  6. Je kunt de leidingen eventueel vast maken met tie-wrap, zodat deze niet kunnen gaan schuiven onder uw vloer

  7. Druk de koppelingen in de buis en draai vast met een inbussleutel

  8. De gaatjes aan de zijkant van de koppeling dienen gekleurd te zijn met de kleur van gekozen buis. Dan weet je zeker dat het goed vast zit

  9. Markeer de koud of warmwater leiding. 

  10. Knip de buis weer indien nodig en plaats eventuele T-stukken zodat je eenvoudig aftakkingen kan maken.

  11. Bevestig de alu pex buis op de CV buis bij de CV ketel. Ook hiervoor kun je eventueel een T-stuk gebruiken

Moet je de alu pex buis buigen? Dan kun je het beste gebruik maken van een binnen buigveer. Deze kun je in de buis schuiven en de juiste buigradius realiseren. Aan het einde van de binnen buigveer bevinden zich oogjes, waarmee je optioneel touw of installatiedraad kan bevestigen.

Mocht je denken dat jouw situatie afwijkt of dat je andere materialen nodig hebt om de alu pex buis zelf te kunnen installeren, dan kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder!

Hoe sluit ik mijn radiator aan op een alu pex leiding?

Het aansluiten van jouw radiator op alupex leidingen is geen moeilijk klusje. Het vergt wat tijd en energie, maar het is eenvoudig zelf te monteren. Let wel op, heb je een zware radiator? Dan kun je het beste hulp vragen en de montage met twee personen uitvoeren. Met het monteren van jouw nieuwe radiator moet je rekening houden met een aantal stappen. Welke dat zijn, lees je hieronder.

  • Meet precies af waar de nieuwe radiator moet komen te hangen

  • Markeer met een potlood of stift de plek van de ophangbeugels

  • Controleer met een waterpas of je het recht heeft afgetekend

  • Op de handleiding vind je terug hoever het onderblok van de muur moet komen

  • Knip de alu-pex buizen af op de juiste lengte

  • Ontbraam de uiteinden en maak de buis indien weer nodig mooi rond met een kalibreerdoorn. Doe dit wel voorzichtig!

  • Plaats de klemkoppelingen op de buis. Je doet dit door de koppelingen recht in de leiding te steken

  • Sluit het onderblok aan en draai het bijna vast. Niet helemaal vast draaien, nu heb je nog speling als je straks het onderblok op de radiator moet bevestigen

  • Draai het onderblok dicht. Dit doe je uit voorzorg, zo kan er geen water uit de leidingen lekken

  • Hang de radiator aan de muur en controleer nogmaals met de waterpas of deze recht hangt

  • Je kunt nu het onderblok op de radiator bevestigen en zet het onderblok vast

  • Nu je de verwarming heeft geïnstalleerd  kun je de thermostaatknop of handknop plaatsen. 

  • Draai het onderblok open. Het water kan nu weer gaan stromen naar de radiator

  • Controleer alle aansluitingen op lekken en ontlucht de radiator

Mocht jouw verwarmingssituatie afwijken of heb je vragen met betrekking tot het aansluiten van jouw radiator? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij staan jouw graag te woord.

Wat kost montage?

De kosten voor montage zijn afhankelijk van jouw verwarmingssituatie en jouw wensen. Om een goed en duidelijk beeld te krijgen, kun je ons foto’s sturen van jouw huidige situatie. Onze medewerkers zullen dan een op maat gemaakte en vrijblijvende offerte voor je maken. Ook heb je de mogelijkheid om onze showroom in Drunen te bezoeken. Je kunt dan verschillende radiatoren en appendages bekijken. 

Wat zijn CV buizen?

CV buizen zijn stalen buizen die van de CV ketel naar de radiatoren lopen en ook weer terug. Je hebt hierbij de keuze uit 15 milimeter buis of 22 milimeter buis. Het verschil in dikte van de buizen, heeft te maken met hoofdleidingen en vertakkingen. Voor hoofdleidingen wordt de 22 milimeter dikte gebruikt en voor de aftakkingen naar de radiatoren toe wordt dikte 15 milimeter gebruikt. 

Waar worden CV buizen voor gebruikt?

CV buizen gebruik je om radiatoren te voorzien van water. De leidingen van en naar de CV ketel worden aangelegd met een 22 milimeter buis en met behulp van bijvoorbeeld T-stukken worden er aftakkingen gemaakt naar de radiatoren toe. De 15 milimeter buis wordt voor de aftakkingen gebruikt. Je hebt dan zowel aanvoer- als retourleidingen. 

Kan ikzelf een CV buis monteren?

Het is mogelijk om een CV buis zelf te monteren en daarop jouw verwarming aan te sluiten. Om het aansluiten in goede banen te leiden, moet je aan het volgende denken:

  • CV Leiding 15 milimeter

  • Buizensnijder

  • Eventueel muurbeugels, om trillingen in de buis tegen te gaan

  • Knelkoppelingen in maat 15

  • T-koppeling in de maat 22-15-22 mm

Met deze benodigdheden kun je eenvoudig de radiator aansluiten op de nieuwe CV leiding.

Heb je vragen met betrekking tot het zelf monteren van een CV buis, dan kun je contact met ons opnemen. Onze servicemedewerkers helpen je graag verder. Kom je er zelf toch niet uit, dan kun je altijd een vrijblijvende op maat gemaakte offerte aanvragen.

Sorteren op
81 resultaten